Slotstudiedag ‘Vlot door de transitie: nieuwe handvaten voor de monitoring van transitiekoeien.’

Slotstudiedag ‘Vlot door de transitie: nieuwe handvaten voor de monitoring van transitiekoeien.’

Op 17 maart 2023 ging op de Hooibeekhoeve in Geel de slotstudiedag van het VLAIO LA-project ‘Veerkracht’ door. De projectresultaten werden er voorgesteld aan een 65 aanwezigen waaronder melkveehouders, adviseurs, dierenartsen en onderzoekers. Op deze pagina stellen we de gegeven presentaties ter beschikking.

Transitie… de basis!

Jo Leroy, hoogleraar aan de universiteit van Antwerpen beet de spits af en gaf een presentatie met als hoofdboodschap dat een goede transitie de basis is voor elk melkveebedrijf. Transitie betekent stress en hoe minder stress hoe beter voor dier en melkveehouder.

Slotevent-Veerkracht_Jo-Leroy_17-Maart-23

De Lactatie Opstart Waarde (LOW)

Binnen het Veerkracht-project werd een nieuw kengetal ontwikkeld. De Lactatie Opstart Waarde (LOW) is het verschil tussen de gerealiseerde melkproductie en de verwachte melkproductie aan het begin van de lactatie. Het kengetal kan gelinkt worden aan het transitiesucces. Matthieu Salamone, doctoraatstudent, werkte er vier jaar lang aan.

Slotevent-Veerkracht_LOW_Matthieu-Salamone

Melk, een nuttige tool om de metabole gezondheid te monitoren

Stijn Heirbaut, doctoraatstudent aan de UGent, lichtte toe welke parameters in melk (oa vetzuren) informatie kunnen geven over de metabole gezondheid van melkkoeien tijdens de transitie. Melk blijkt een nuttige en bruikbare tool om risicodieren te identificeren.

Slotevent-Veerkracht_melk_Stijn-Heirbaut-1

Voorbestemd voor succes: geeft monitoring tijdens de droogstand zicht op het transitiesucces?

Veerle Fievez, professor diervoeding aan het departement dierwetenschappen en aquatische ecologie van de UGent en tevens coördinator van het project, sloot de studienamiddag af. Uit haar presentatie kan geconcludeerd worden dat er ook tijdens de droogstand parameters zijn die voorspellende waarde hebben voor het transitiesucces na kalven.

Slotevent-Veerkracht_droogstand_Veerle-Fievez

Het VLAIO-LA project Veerkracht liep van november 2018 tot maart 2023 en was een initiatief van volgende partners

en was mogelijk dankzij financiering vanuit