KU Leuven test nieuwe koesensoren in Finland

KU Leuven test nieuwe koesensoren in Finland

Ben Aernouts, professor aan de KU Leuven campus Geel en coördinator van het MastiMan project, verblijft momenteel aan het Instituut voor landbouw en bosbouw in Finland, Helsinki. Hij is daar om nieuwe technologie, die mogelijks interessant is voor de melkveehouderijsector, te ontdekken, te testen en verder te optimaliseren. Een van die sensoren is een micro-spectrofotometer die kan gebruikt worden om de kwaliteit en samenstelling van geproduceerde melk reeds op het melkveebedrijf op te meten. Dit stukje Finse spitstechnologie is slechts 2 bij 2 bij 2 cm. Hierdoor is deze sensor niet alleen goedkoper dan de spectrometers die we gebruiken in het labo, maar ook veel gemakkelijker te integreren op bijvoorbeeld een melkleiding in de melkstal of de melkrobot.

Deze sensor die het nabij-infrarood lichtspectrum kan opmeten is slechts 2 bij 2 bij 2 cm groot.

De KU Leuven heeft reeds 10 jaar ervaring in het opmeten van melkkwaliteit met spectrofotometers. Binnen het IWT-project ‘Koesensor’, dat vorig jaar afliep, resulteerde dit tot de ontwikkeling van een eerste prototype voor metingen op het melkveebedrijf zelf. De ontwikkelde sensor werd uitvoerig getest in samenwerking met de Hooibeekhoeve, het praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkveehouderij van de provincie Antwerpen. Omdat de miniatuur spectrofotometer toen nog niet beschikbaar was, moesten de onderzoekers terugvallen op de beschikbare sensoren vanuit het labo en was het eerste prototype behoorlijk uit de kluiten gewassen. Met de komst van deze kleinere broer onder de spectrofotometers lijkt het dus dat ook de melksensor in de toekomst een stuk kleiner kan. Met deze nieuwe technologie willen de onderzoekers alvast een belangrijke stap zetten richting de ontwikkeling van een praktijkrijpe sensor. Hopelijk wijzen de testen van professor Aernouts in Finland dan ook uit dat deze mini-sensor geschikt is voor het opmeten van melkkwaliteit. Veel succes!

Dit eerste sensorprototype werd gekoppeld aan de melkrobot van de ‘Hooibeekhoeve’ om de melksamenstelling en -kwaliteit op te meten tijdens het melken.

 

Reacties zijn gesloten.