Loslopende koeien, geiten en schapen in Mol en Balen dankzij virtuele afrastering

Loslopende koeien, geiten en schapen in Mol en Balen dankzij virtuele afrastering

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en KU Leuven testen momenteel voor het eerst in België (meer bepaald in Balen en Mol) de innoverende technologie van ‘virtuele afrastering’. Geiten, schapen en runderen, die worden ingezet voor natuurbegrazing, krijgen een zogenaamde ‘collar’ aan waardoor ze zelf ondervinden tot waar ze mogen grazen. Het project kreeg de passende titel ‘Loslopend Vee’ en krijgt ondersteuning vanuit Leader in het kader van het Europese en Vlaamse plattelandsontwikkelingsprogramma.

De technologie van ‘virtual fencing’ of virtuele afrastering is al getest door verschillende producenten en landbouwers in o.a. Noorwegen, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Australië. Via ‘virtual fencing’ kunnen landschapsontsierende afrasteringen in natuurgebieden mogelijks overbodig worden. Verder zijn er mogelijke voordelen op vlak van dierenwelzijn, natuurbeheer, landschapskwaliteit, recreatie en kwalitatief natuurvlees voor landbouwers en misschien zelfs voor het klimaat. Binnen dit project wordt er gewerkt met technologie van een Noorse producent.

De Aberdeen Runderen van veehouder Robin Mens in Scheps (Balen) dragen een halsband die de virtuele grenzen aangeeft. In de eerste testfase was er nog een fysieke omheining aanwezig. Sinds eind juli 2020 lopen de runderen los.

Hoe werkt het?

Het vee krijgt een halsband om waarin een GPS zit. Deze halsband staat in verbinding met het GSM-netwerk en verschillende satellieten, waardoor we op enkele centimeters nauwkeurig voortdurend de locatie van het vee kunnen monitoren. In een app bakenen we het gebied af waar het vee mag grazen.

Wanneer het vee de grens op enkele meters nadert, geeft de halsband een oplopend audiosignaal dat hen doet terugkeren. Passeren ze toch de grens dan krijgen ze via de halsband een elektrische shock vergelijkbaar qua aantal joule met ongeveer 1 à 2 procent van de klassieke schrikdraad. Negeren ze toch tot 3X toe het audiosignaal en de schokken dan krijgt de landbouwer meteen een pushbericht op zijn gsm met de melding dat een dier is ontsnapt. De halsbanden zijn voorzien van zonnepanelen waardoor de batterijen slechts zelden moeten worden opgeladen.

Is dit ook interessant voor landbouwers?

De gronddruk voor landbouwers is zeer groot en als we hun areaal kunnen uitbreiden door makkelijker toegang te bieden tot natuurgebieden dan ontstaat er een win/win situatie voor natuur en landbouw. Sommige landbouwers specialiseren zich nu al in lokaal geproduceerd natuurvlees, waar consumenten meer en meer naar vragen. Het dieet van de dieren die grazen in natuurreservaten is diverser en verschilt van het klassieke dieet. Dit resulteert in ander vlees.

Ook in de gangbare landbouw zijn heel wat mogelijke toepassingen. In samenspraak met het project Koesensor en de Hooibeekhoeve exploreren Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de KULeuven ook deze mogelijkheden. Vee herderen, afrasteringen zetten en onderhouden zijn kostenintensieve activiteiten die door deze technologie mogelijks kunnen worden ondersteund.

Meer weten?

Wil je meer weten over het project “Loslopend vee” of de gebieden waar je de dieren kan zien grazen? Neem dan zeker eens een kijkje op hun website of Facebookpagina.

Op de hoogte blijven van de projectresultaten? Schrijf je dan in voor de e-nieuwsbrief door je emailadres te bezorgen aan daan.janssens@rlkgn.be

Reacties zijn gesloten.