Vlaamse melkveehouders brengen een bezoek aan hun Duitse collega’s

Vlaamse melkveehouders brengen een bezoek aan hun Duitse collega’s

Op 11 en 12 juni kwamen meer dan 20 melkveehouders uit 6 verschillende landen samen in Brake (Noord-Duitsland), een regio die bekend staat om z’n enorme oppervlakte grasland. De studiereis vond plaats in het kader van het Europese NEFERTITI-netwerk dat landbouwers wil ondersteunen in het uitwisselen van kennis, ervaring en inspiratie tussen nabije en verre collega’s. De jaarlijkse uitwisseling werd ditmaal georganiseerd door Grünlandzentrum, een Duits advies- en onderzoekscentrum rond graslandbeheer.

Groepsfoto van de NEFERTITI-studiereis op “Rischenhof” van Claus Luerben

Er stonden 2 bijzonder uitéénlopende bedrijfsbezoeken op de agenda. Het eerste bezoek aan “Rischenhof” van de familie Luerßen stond volledig in het teken van economisch bedrijfsmanagement. Het bedrijf met 800 melkgevende koeien is erin geslaagd om de melkproductie de laatste 10 jaar te verdrievoudigen, en zit inmiddels aan een jaarproductie van 10 miljoen kg. Het bedrijf spreid zich uit over een oppervlakte van 400 ha (160 ha grasland + 240 ha maïs). De koeien worden 3-maal daags gemolken in een 50-stands draaimelkstal. Er zijn in totaal 16 werkkrachten op het bedrijf actief. Voor bedrijfsleider Claus Luerßen is de “income over feed cost” (IOFC), een weerspiegeling van voerkost versus melkopbrengst, de belangrijkste parameter om de toestand van het bedrijf te evalueren.

Op elk bedrijf zie je weer nieuwe of andere dingen, die je weer tot nadenken zet.” (Edwin K.)

Het tweede bedrijf was minder grootschalig, maar daarom niet minder ambitieus. De familie Schwarting melkt sinds september vorig jaar 145 koeien op 3 melkrobots. Het bedrijf beschikt over 91,8 ha (blijvend) grasland, en beweiden is essentieel voor Jörg Schwarting. De koeien hebben in principe 24/24 toegang tot de weide, volgens het AB-systeem. De toegankelijkheid van een nieuw (stuk) perceel via één van de selectiepoorten stimuleert de koeien om voldoende naar de robot terug te keren. Dit systeem bevalt de veehouder tot nu toe, hoewel het nog maar zijn eerste weideseizoen is. Ze halen een gemiddelde productie van 10.000 kg per koe per jaar, met 4.02% vet en 3.51% eiwit.

Beweiding in combinatie met melkrobots bij de familie Schwarting

“Het was goed dat er een combinatie was van verschillende bedrijfsbezoeken: een megabedrijf met carrousel en een familiebedrijf met melkrobots en een specifiek beweidingssysteem. Ook de gastvrijheid van de mededeelnemers aan het project is me bijgebleven.” (Chantal M.)

Na een volle dag bedrijfsbezoeken was er ook ruimte voor ontspanning

Wie geïnteresseerd is in de activiteiten van het NEFERTITI project en in de toekomst eventueel zelf wil deelnemen, kan contact opnemen met stephanie.vanweyenberg@ilvo.vlaanderen.be  

Auteur: Kristine Piccart (ILVO)

Reacties zijn gesloten.