Proefstal in Frankrijk combineert praktijkonderzoek met voorlichting en thuisverkoop

Proefstal in Frankrijk combineert praktijkonderzoek met voorlichting en thuisverkoop

Eind juni bezocht Ines Adriaens, onderzoekster binnen het MastiMan-project, de proefhoeve van het INRA, een instituut vergelijkbaar met het ILVO in België in Grignon, Frankrijk. Deze hoeve enkele kilometers onder Parijs bestaat uit verschillende ‘ateliers’ en de visie van deze hoeve is om een competitief bedrijf te zijn, waarbij naast productie ook onderwijs en sensibilisering centraal staat. Een 25-tal werknemers met uiteenlopende functies houden het bedrijf draaiend.

Het melkvee gedeelte omvat 200 dieren, waarvan een deel conventioneel en een deel biologisch worden gehouden. De conventionele stal is opgedeeld in twee gelijke groepen, en de koeien worden gemolken in een zij-aan-zij melkstal. Opdeling van de stal in twee groepen laat toe om voederproeven uit te voeren. Echter, er wordt over het gehele bedrijf gekozen om niet met soja te werken, om zo de carbon-footprint te reduceren. Een deel van de melk geproduceerd op het bedrijf wordt ook plaatselijk verwerkt en verkocht. Zo wordt er onder andere yoghurt en witte kaas geproduceerd. Deze producten krijgen een plaats-label mee, dat verwijst naar de lokale productie.

Naast het melkvee, heeft de hoeve van Grignon ook vleesschapen van twee verschillende rassen, ‘La Berrichon du Cher’ en ‘La Romane’, elk met hun eigen kwaliteiten. Het vlees van deze dieren wordt eveneens deels verkocht ter plaatse, een ander deel gaat naar verschillende lokale verdelers in de ruime omgeving van Parijs.

Wie in de buurt komt van Grignon raden we aan om hier zeker om een bezoekje te brengen! De ‘Ferme de Grignon’ is dagelijks vrij te betreden tussen 9 en 18 uur, maar een afspraak maken voor een echte rondleiding kan natuurlijk ook via http://www.fermedegrignon.fr/ . Iets voor jullie volgende vakantie?

 

Reacties zijn gesloten.