MastiManproject nu echt van start!

MastiManproject nu echt van start!

Sinds oktober is het MastiMan project “Een betere uiergezondheid door monitoren van het herstel van mastitis” van start gegaan. Het project is een samenwerking tussen KULeuven, de Hooibeekhoeve en M-team UGent. MastiMan heeft als doel om de melkverliezen ten gevolge van mastitis en het gebruik van antibiotica op melkrobotbedrijven verder te beperken. Om dit te realiseren worden er in een eerste fase van het project 50 bedrijfsbezoeken uitgevoerd op robotbedrijven in Vlaanderen en Nederland.

In de afgelopen maanden zijn we op zoek gegaan naar kandidaat melkrobotbedrijven die de uiergezondheid op hun bedrijf in kaart willen brengen. Uit alle inschrijvingen zijn er een 40 tal bedrijven geselecteerd die aan de selectiecriteria voldoen en binnenkort bezocht worden.

Enkele weken terug was het tijd voor het eerste bedrijfsbezoek, dit vond plaats op de Hooibeekhoeve in Geel. Het bezoek werd uitgevoerd door Dr. Sofie Piepers van MEX en dierenarts Igor Van Den Brulle van het M-team UGent. Eerst werd er samen met de veehouder en bedrijfsdierenarts een vragenlijst overlopen om zo de uiergezondheid op het bedrijf in kaart te brengen. Deze lijst peilt naar de belangrijkste kengetallen van de melkrobot, melkgevende dieren, droogstaande dieren, vaarzen, behandelingen, bio veiligheid en de opvolging. Na het overlopen van de vragen werd een bezoek gebracht aan de robots. De onderzoekers namen enkele swabs van de speenbekers en volgden het melkproces van verschillende koeien. Ook de stal zelf werd bezocht, hierbij werd er naast het stalontwerp vooral gelet op de uier en tepelhygiëne van de koeien. Deze werden gescoord met behulp van scorekaarten. Met al deze informatie kunnen de onderzoekers nu enkele concrete actiepunten formuleren en zo meehelpen om naar een betere uiergezondheid te streven.

Wil je meer weten over dit project? Schrijf dan snel in op 0nze nieuwsbrief of volg ons op Facebook. Of wil je zelf ook een bedrijfsbezoek laten uitvoeren? Dat kan! MastiMan is nog steeds op zoek naar enkele bedrijven. Bij interesse of vragen kan je steeds mailen naar Igor.VanDenBrulle@UGent.be.

Reacties zijn gesloten.