Studiereis naar Nederland ‘Innovatie in beweiding’

Studiereis naar Nederland ‘Innovatie in beweiding’

Dinsdag 11 april 2023 – 08:00 tot 17:00

Meereizen met bus vanaf Brecht

Virtuele afsluiting of virtual fencing is een innovatie die in bepaalde landen beschikbaar is en ook bij ons weldra op de markt zal komen. In de voormiddag willen we alvast kennismaken met deze innovatieve techniek die de drempel van arbeid bij roterend beweiden of stripgrazen wegneemt.

We spreken op het Nederlandse proefbedrijf Zegveld met Frank Lenssinck, directeur van het innovatiecentrum. We vernemen uit eerste hand, van melkveehouder Gerben Buit, hoe hij het weideseizoen 2022 heeft ervaren met behulp van de Nofence collars bij zijn 90 koeien. We maken kennis met Daniel Reisman van Clover AG, een beloftevolle start-up die halsbanden ontwikkelt. Als alles goed gaat kunnen we het systeem ook in actie gadeslaan.

In de namiddag nemen we een kijkje op biologisch melkveebedrijf de Jong hoe je data van de grashoogtemeter en tal van automatisaties combineert met weidegang. Johan managet een koppel van 110 koeien op 2 melkrobots en realiseert een hoge opname van weidegras. Correctie: kruidenrijk gras en soms wat luzerne.

Programma

08:00Afspraak te Brecht E19, afrit 3 = Treinstation ‘Noorderkempen’
08:10Vertrek Brecht
10:00Veenweiden Innovatiecentrum Zegveld (NL)
Infosessie virtuele afrastering met Frank Lenssinck (VIC, WUR), Gerben Buit (melkveehouder met Nofence) en Daniel Reisman (Clover AG)
11:30Bezichtiging virtuele afrastering
12:00Ronde tafel gesprek over innovaties in beweiding
12:45Lunch en verplaatsing
14:00Bedrijfsbezoek bij melkveehouderij de Jong, Dinteloord (NL)
– Grashoogte meten
– Robotmelken en stripgrazen
– Weiden in productief kruidenrijk grasland
16:00Terugkeer
16:45Aankomst Brecht/treinstation ‘Noorderkempen’

Meer info en inschrijven

Inschrijven kan door contact op te nemen met Pieter Van Rumst (pieter@obsherbe.com, 0478/77 97 05) of via onderstaande knop.

Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven is verplicht.

Omdat deze studiereis kadert binnen een Vlaams EIP-project, krijgen Vlaamse melkveehouders voorrang om mee te gaan.

Organisatoren

Deze activiteit is een organisatie binnen het EIP-project ‘WeideWijs, toekomstgericht beweiden in Vlaanderen’, een gezamenlijk initiatief van Cow Coach, Hooibeekhoeve, ILVO en Obs’Herbe met de financiële steun van Europa en de Vlaamse Overheid.

Reacties zijn gesloten.