Wat zijn zwerfstromen en waarom moet je ze vermijden?

Wat zijn zwerfstromen en waarom moet je ze vermijden?

ILVO, Fedagrim en Prevent Agri maakten een brochure en filmpje met meer info over zwerfstromen.Omdat deze onrechtstreeks ook een invloed kunnen hebben op de uiergezondheid en productie van de dieren geven we je het hier mee.

Door kleine lekstromen kunnen geleidende onderdelen in de stal zoals hekwerk, drinkbakken, melkstal… onder spanning komen te staan. Van zodra de stroom op een metalen onderdeel groot genoeg wordt dat deze door het dier naar de grond of een ander metalen onderdeel vloeit spreekt men van zwerfstromen. 

Zwerfstromen kunnen onrechtstreeks een invloed hebben op de uiergezondheid en de productie van de dieren doordat ze weigeren de melkstal te betreden of zenuwachtig worden en melkstellen aftrappen. Hierdoor kunnen ze ongelijkmatig of onvolledig uitgemolken worden.

In de folder hieronder, opgemaakt door ILVO, Fedagrim en Prevent Agri, vind je meer informatie over zwerfstromen.

Fedagrim_Broch_Zwerfstromen_melkstal

Bekijk hier het filmpje!

Voor nog meer informatie kan je ook terecht in de rubriek “veelgestelde vragen” op de koesensorwebsite. Hier de rechtstreekse link naar het advies over zwerfstromen.

Vermoed jij dat je problemen hebt met zwerfstromen in de stal?

Als je vermoedt dat er problemen zijn met zwerfstromen in je stal en je wenst dit te laten nameten dan kan je best contact opnemen met je melkmachine-leverancier. Zij hebben de kennis en meettoestellen ter beschikking om zwerfstromen te detecteren en een eventueel probleem te verhelpen.

Heb je nog vragen? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via info@koesensor.be

Eén gedachte over “ Wat zijn zwerfstromen en waarom moet je ze vermijden?

  1. Bedankt voor het delen van dit filmpje over zwerfstromen in stallen. Ik wist niet dat dit zo’n grote invloed had op de melkproductie, maar inmiddels begrijp ik het helemaal. Goed inderdaad om er een vakman naar te laten kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *